ISTORIA ȘCOLII

Acasă/Școala/ISTORIA ȘCOLII

Istoria Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”.​

Liceul Experimental de Creativitate și Inventică „Prometeu” a fost înființat la două zile după declararea Independenței Republicii Moldova – prin Hotărârea de Guvern nr. 473 din 29 august 1991, fiind prima instituție privată de învățământ preuniversitar din Republica Moldova.

Fondatorii Liceului: dl Cioclea Ștefan, dl Silvestru  Aurelian și regretatul  Nicu Tudor și-au propus să înființeze o  școală  cu o nouă viziune educațională, în spiritul democrației, al patriotismului și al valorilor general-umane și creștine în formarea tinerei generații. Liceul „Prometeu” și-a asumat rolul de pionerat în reformarea sistemului educațional postsovietic, punând drept scop primordial desfășurarea unui învățământ de calitate, capabil să atingă un nivel cât mai înalt de pregătire intelectuală și fizică a copiilor, pentru a avea succes și perfrmanțe în activitatea de studii universitare și încadrarea activă în viața socio-profesională.

În primul an de funcţionare, 1991, s-au creat două clase cu 30 de elevi, majoritatea cadrelor fiind din România, activitate reglementată de acordurile bilaterale  dintre Republica Moldova și țara vecină. Pe parcursul anilor, familia prometeistă a crescut, astfel încât au fost edificate și dotate noi spații atât în perimetrul adresei N. Iorga, 2, destinate claselor de la  ciclul gimnazial și liceal, cât în strada  Sciusev, 114, unde s-a dezvoltat activitate de instruire elevii de la treapta primară.

În 2010, prin decizia unanimă a asociaților, Liceul „Prometeu-Prim” s-a reorganizat  și s-a divizat în două instituții  separate: Școala Primară „Prometeu-Junior” cu instruirea elevilor  la clasele 0-IV și Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, destinat elevilor de la treapta gimnazială și liceală.

Timp de 27 de ani directorul instituției Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”  a fost  domnul Aurelian Silvestru, doctor în psihologie, prozator, poet, publicist și pedagog. Activitatea dumnealui în calitate de director al liceului a însemnat  afirmarea instituției în clasamentul instituțiilor preuniversitare de performanță din Republica Moldova. Sub egida dlui Silvestru, liceul s-a proclamat ca bastion al românității, ca spațiu academic performant și laborator al talentelor valorificate prin muncă asiduă.

.

Din toamna anului 2019, prin decizia fondatorilor de a separa statutar instituțiile Liceul „Prometeu-Prim” și  Școala Primară „Prometeu-Junior”, oferind-se acestora autonomie de continuitate a politicii educaționale, Liceul „Prometeu-Prim” îi are drept fondatori pe domnul Ștefan Cioclea și Nicu Roman.

Actualmente, „Prometeu-Prim” este condus de o echipă nouă și energică, sub egida doamnei Tatiana Bologan, profesoară de limba și literatura română, care continuă să mențină echilibrul dintre tradiție și inovație, păstrând frumoasele tradiții ale liceului, dar și inițiază multe proiecte promițătoare, care sunt  deja în plină desfășurare, pentru consolidarea  imaginii instituției drept una a elitelor intelectuale, a calității în educație și a formării în spiritul idealurilor înalte.

Sediul LCI „Prometeu-Prim” se află în inima Chișinăului, pe strada N. Iorga 2, la intersecția cu  str. A. Mateevici, o zonă pitorească și liniștită a capitalei noastre, iar câteva edificii sunt monumente istorice din patrimoniul arhitectural al țării noastre. Deși are un spațiu restrâns, e foarte bine valorificat, liceul fiind dotat cu patru blocuri de studii, două săli de sport, două cabinete de informatică, laboratoare de biologie, chimie, fizică, bufet și cantină etc.

În anul de studii 2021-2022, care se desfășoară sub blazonul marcării jubileului de 30 de ani de la inființare, la liceul „Prometeu-Prim” își fac studiile 760 elevi (56 elevi în clasa pregătitoare și clasa I, 490 la treapta gimnazială și 214 la cea liceală), repartizate în 31 de clase.

Bogăția liceului nostru sunt cele 61 de cadre didactice, printre care 2 doctori în știință, 10 cu titlu de magistru, 27 cu grad didactic superior, 21 de cadre cu gradul didactic unu, 8 de cadre didactice cu gradul didactic doi, profesori cu vocație pedagogică și înalt profesionalism, care prin munca de zi cu zi contribuie la formarea unor  personalități cu discernământ  și cetățeni integri.

An de an, conform studiilor efectuate de către Ministerul Educației, Liceul „Prometeu-Prim” se află în topul celor mai performante instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. În anul 2016 s-a situat pe primul loc în țară, cu cea mai înaltă medie generală la examenele de bacalaureat, iar  la sesiunea de bacalaureat 2019, „Prometeu-Prim” este  pe locul trei în topul liceelor din Chișinău, cu o rată de 100% și cu o medie generală de 8,54.

La Liceu se organizează diverse concursuri și festivaluri :  Ziua „1 decembrie – Ziua Marii Uniri”, Concursul municipal  de chimie „iChemist”, Concursul literar – artistic „ Grigore Vieru – poetul polivalențelor eterne”, Olimpada de Lingvistică, „Hippo English Olympiad”,  Concursul „Tânărul matematician”, Concursul interdisciplinar „ Satira comentează istoria”, Festivalul  „ Cu mândrIE, dor de IE”  etc.

Activitatea cercurilor noastre permit elevilor să-și etaleze și să-și perfecționeze abilitățile în diverse domenii de interes: dezbateri publice, scriere și lectură creativă, robotică, dansuri,  șah, desen și modelare, baschet și volei, jurnalism și criminalistică etc.

Resursele umane de înaltă ținută profesională, baza didactico-materială modernă, mediul prietenos și oferta educațională variată constituie cartea noastră de vizită. Absolvenții noștri sunt autonomi, responsabili, cetățeni activi și apți de a se integra cu succes în societate.

Liceul „Prometeu-Prim” este lăcașul rezultatelor frumoase, ce păstrează vie flacăra cunoașterii și a succesului, sub egida cutezătorului erou legendar Prometeu !