evenimente

La data de 25 mai 2017, în cadrul Liceului „Prometeu – Prim”, s-a desfăşurat cea de a IV-a ediţie a Sărbătorii Iei româneşti. Ea a devenit deja o tradiţie la care ținem foarte mult: e un prilej de a descoperi frumusețea netrecătoare a  acestei pierle.

Uniți prin cântec, port și graiul românesc, elevii au demonstrat cu măiestrie zestrea neamului –  frumusețea costumului popular din diferite zone: Moldova (clasele a V-a); Bucovina (clasele a VIII-a); Muntenia (clasele a IX-a); Banatul (clasele a VI-a); Maramureș (clasele a VII-a); Oltenia (clasele a X-a) astfel, fiind mândri că aparțin unui popor cu rădăcini adânci în istorie. Expozițiile de ii, suvenire și obiecte de artizanat ne-au adunat pe toți  în Casa Mare a Liceului.

Obiceiul Sânzâienelor sau Sărbătoarea Zânelor bune, prezentat de elevii -Nichitin Cătălina, Madulin Daniela, Petrov Nicoleta, Nagornîi Dumitru, Fucarev Paul-clasa a XII-a și Pila Mihaela Olivia, Dicu Milena – clasa a V-a a constituit o parte emoționantă și tulburătoare, relevând frumusețea tradițiilor românești ce ne încântă prin farmecul lor peren, de la străbuni și până în prezent.

Evoluția Ansambului de dansuri ,,Alunelul”, coregraf Constantin Șchiopu și Ansamblului ,, Prometeu”, conducător artistic Veaceslav Adam au creat o atmosferă de sărbătoare cu dans, cântec și poezie, reprezentând un îndemn afectiv la promovarea  și păstrarea valorilor spirituale românești, aici, acum și în viitor.

Pentru întregirea sărbătorii, atât elevii, cât şi profesorii au venit îmbrăcaţi în ii şi costume naţionale, fetele purtând coroniţe din flori vii.
Hora de la finalul spectacolului, în care s-au prins elevi, profesori și părinți,  ne-a  unit  în aceeași simțire și trăire românească.