evenimente

Conferința Internațională „Ateliere de radiografie ale liceenilor”, Franța, Paris

Conferința internațională „Ateliere de radiografie ale liceenilor”, ce s-a desfășurat în perioada 20.03-22.03. 2017, la Paris, Soclay, a devenit o provocare pentru elevii din Liceul „Prometeu-Prim”. Participarea la acest forum , alături de cele mai prestigioase licee din Franța, Japonia, Germania, Columbia,Ukraina, Republica Belarus a necesitat mult studiu independent,disciplină și responsabilitate.
Proiectul, realizat de liceenii: Fucarev Paul- Cristian, Ciobanu Victoria, Fucarev Laura -Nicoleta, clasa a XII-a „B”, și Frunze Sandrina, Magdei Mihaela, Chetraru Dan, clasa a XI-a „B”, ghidați de domnul Dușciac Viorel, doctor conferențiar în fizică și doamna Vîrlan Zinaida, director adjunct educație, profesoară de limba franceză, grad didactic superior, au excelat atăt prin modul de prezentare, cât și prin nivelul înalt de cunoaștere a limbii franceze.

Tema prezentată, pe cât de utilă pe atât și de interesantă „Radioprotecția echipajului de zbor și a pasagerilor în timpul călătoriilor aeriene” a trezit un interes deosebit. Elevii au reușit să intrige publicul de savanți, profesori, liceeni, prin partea practică a proiectului. Astfel, fiecare a reușit să cunoască algoritmul de calculare a radiației, la care este supus un pasager, un pilot sau un membru al echipajului în dependență de timpul și altitudinea zborului.

Impresii:
Conferința programului „Les Ateliers de la Radioprotection”la cea de-a X-a ediție a însemnat pentru mine o responsabilitate și o onoare. Sunt mândră să afirm că prezența noastră a fost foarte apreciată de către organizatori și participanți. Acest fapt se datorează studierii conștiincioase a subiectului și a ideilor creative pe care le-au avut membrii echipei. Consider că participarea la program a fost o recompensă pentru munca și efortul ce le-am depus încă de la începutul anilor de studii, dar și o dovadă că pasiunea pentru fizică și cunoaștere în genere îmi vor asigura un drum mai luminos în această lume în schimbare. (Frunză Sandrina, clasa a XI-a „B”)

Să vizitez Parisul? Să-l vizitez în calitate de fizician? E o provocare ce am acceptat-o dintr-o răsuflare. A fost o oportunitate să-mi lărgesc sfera cunoștințelor din domeniul fizicii , învățând și terminologia în limba franceză. În aceste 5 zile, am avut șansa de a vizita laboratoare, de a asculta comunicările colegilor mei din toate țările lumii, de a ne împărtăși reciproc experiența.

În acest context, țin să menționez că prezentarea echipei noastre a fost apreciată prin îndelungi aplauze.
Și, nu în ultimul rând, o altă atracție a acestei călătorii a fost vizitarea magnificului Paris istoric. Dar, descoperirea acestui oraș și a monumentelor arhitecturale, nu ar fi fost atât de memorabilă, dacă nu ar fi fost excursia organizată pe râul Sena.
Vreau să le mulțumesc profesorilor mei, doamnei Zinaida Vârlan și domnului Viorel Dușciac pentru ghidarea noastră de-a lungul proiectului. (Ciobanu Victoria, clasa a XII-a „B”)

În luna martie a anului 2017, am avut ocazia deosebită de a participa la Atelierul de Radioprotecţie în Paris, Franţa. Timp de 3 zile, am participat la acest atelier, unde am avut șansa de a întâlni elevi din diverse țări precum Franța, Japonia, Columbia, Belarus. Am aflat multe despre radioprotecția în țările lor și am prezentat împreună cu grupul de la Liceul „Prometeu-Prim” un proiect despre radioprotecția pasagerilor și a echipajului în timpul zborului. Pe lângă aceasta am ascultat discursuri ale unor fizicieni și specialiști în radioprotecție francezi. De asemenea, am avut șansa de a vizita sincrotronul Soleil din apropierea Parisului și am fost impresionat de aplicabilitatea acestuia în aproape orice domeniu științific. Mi-am aprofundat cunoștinţele în domeniul fizicii, mai ales aflând noi informații despre aplicarea în practică a acestora. În concluzie, experiența dată a avut un impact pozitiv asupra modului în care văd fizica nu doar ca obiect, dar și ca știință. (Chetraru Dan, clasa a XI-a„B”)

Prezența și participarea echipei noastre la această conferință este un merit comun. Fiecare membru al echipei noastre lucra sârguincios pentru a cizela cât de repede și eficient posibil informațiile găsite în diferite surse franceze și engleze. În pofida faptului că proiectul și studiul temei noastre prezenta o muncă grea, este cert că fiecare oră de lucru a meritat. În final, am trăit clipe de bucurie după prezentarea studiului nostru, acesta fiind discutat și în pauza de cafea.

Un alt moment plăcut a fost excursia la sincrotronul SOLEIL, complexul științific ce are menirea de a accelera protonii la viteza luminii. (Fucarev Paul-Cristian, clasa a XII-a „B”)

Atelierul de Radioprotecție o fost cu adevarat un eveniment fascinant ce mi-a lăsat cele mai calde și frumoase impresii.
Deși ne-am asumat o responsabilitate destul de mare alegând o temă puțin studiată in zilele noastre, si, mai cu seamă „Radioactivitatea in timpul zborului și siguranța pasagerilor si a echipajului ” , străduințele noastre au dat rod!( Fucarev Laura-Nicoleta, clasa a XII-a „B”)

În perioada 20-22 martie 2017, am avut oportunitatea de a participa la o conferință de talie internațională cu genericul „Les ateliers de la radioprotection”, ce s-a desfășurat la Saclay, Franța. Tema abordată de noi a fost una interesantă, însă care nu a mai fost discutată: “La radioprotection de l’équipage et des passagers lors des voyages aériens” Pentru a obține un rezultat frumos, am citit zeci de articole științifice și am fost în vizite de studiu, care ne-au ajutat să ne creăm o viuziune clară asupra acestui subiect. După trei luni de muncă intensă, echipa Republicii Moldova a reușit din nou să impresioneze prin atitudine și asiduitate!
Această experiență a fost una deosebită, deoarece mi-am aprofundat cunoștințele ce țin de fizica nucleară, mi-am dezvoltat abilitățile de lucru în echipă și am redescoperit Orașul Luminilor alături de noii noștri prieteni! (Magdei Mihaela, clasa a XI-a „B”)