evenimente

Ion Creangă, 180 de ani de la naștere

În perioada 27 februarie – 4 martie 2017, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Zilele Creangă” la Chișinău, Iași, Târgu Neamț și Pipirig, consacrată aniversării a 180-a de la nașterea marelui clasic al literaturii române.
Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” și- a exprimat înalta prețuire pentru marele povestitor organizând mai multe activități prin care au valorificat creația clasicului Ion Creangă.

Evenimentul a fost deschis de domnul academician Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu”, care a inaugurat expoziția „Creangă şi lumea personajelor sale”, după care a urmat spectacolul „De drag de Ion Creangă”, prezentat de elevii claselor a VII-a, pregătit de doamnele profesoare de limba și literatura română Miron Angela și Lungu Angela.
Prezentatoarele Talmaci Alexandrina-Francesca, Adașan Savlina, Gândea Raluca, eleve în clasele a VII-a „A”, „D” și „E”, au subliniat, într-un sensibilizant limbaj poetic, rolul lui Ion Creangă în dezvoltarea literaturii române.

Dramatizările „Soacra cu trei nurori” (cl. a VII-a „E”), „Dănilă Prepeleac” (cl. a VII-a „B”), „Prostia omenească” (cl. a VII-a „D”) și „Amintiri din copilărie” (secvența învățării gramaticii, cl. a VII-a „A”) i-au prins într-o imagine a ludicului, într-o notă unică a jovialității pe celebrele personaje crengiene, au subliniat talentul lui Ion Creangă de a însufleți și întineri vechile teme populare.
Sinceritatea jocului, arta declamativă a actorilor au dat expresivitate și emoție evenimentului, care a fost completat de evoluția ansamblului vocal „Prometeu”, conducător artistic Veaceslav Adam, ce a conturat atmosfera patriarhală a satului românesc, a șezătorilor, a voii bune, a setei de muncă și de viață, așa cum sunt zugrăvite toate în creația scriitorului.

Elevele Mihaela-Olivia Pila (cl. a V-a „E”), Muntean Armanda (cl. a VII-a „A”), Tornea Ionela (cl. a VII-a „D”) au recitat poezii de Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Ion Creangă,completând atmosfera de sărbătoare.
Eleva Balan Felicia (cl. a VII-a „E”) a prezentat ediții din creația lui Ion Creangă traduse în limbile engleză, rusă, spaniolă, Iașan Otilia și Muntean Armanda (clasa a VII-a A”) s-au referit la traducerile în limbile franceză și germană, iar elevele Federica Zlatov și Popescu Mădălina au prezentat fragmente din „Amintiri din copilărie” în limba italiană.
Elevii claselor a VI-a – a VII-a au participat de asemenea la concursul de eseuri „Culorile copilăriei”.

Clasamentul se prezintă astfel:

Locul I
Magola Andreea, cl. a VI-a „A”
Munteanu Delia, cl. a VI-a D”
Crețu Anastasia, cl. a VII-a „D”
Medeleanu Cristiana, cl.a VII-a „A”
Gândea Raluca, cl. a VII-a „E”

Locul II
Bucătaru Mihaela, cl. a VI-a „D”
Stanciu Sorina, cl. a VI-a „A”
Bușan Mădălina, cl. a VI-a „B”
Munteanu Felicia, cl. a VI-a „D”
Mahu Andreea, cl. a VII-a „A”
Butucel Alina- Mihaela, cl. a VII-a „A”

Locul III
Păpușoi Valencia-Eliza, cl. a VI-a „D”
Bogdan Răzvan, cl. a VI-a „D”
Bolohan Beatrice, cl. a VI-a „E”
Lvovschi Laura, cl. a VI-a „B”
Adașan Savlina, cl. a VII-a „D”
Morozan Maria, cl. a VII-a „A”
Popescu Tatiana, cl. a VII-a „D”
Cojocaru Valeria, cl. a VII-a „C”
Holban Gabriel, cl. a VII-a „B”

Mențiune
Prisăcaru Dana, cl. a VI-a „A”
Petrov Cătălina, cl. a VI-a „D”
Chișcă Valencia, cl. a VI-a „A”

Cele peste 50 de desene realizate de elevii claselor gimnaziale, expresii ale prețuirii marelui scriitor al tuturor vârstelor, reprezentând galeria personajelor crengiene, au înnobilat atmosfera de sărbătoare prin explozia de culoare.